preskoči na sadržaj

Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik

Poslovno savjetovanje na DSD školama u Hrvatskoj 2014.

Autor: Administrator , 17. 10. 2014.

Ponude poslovnih savjetnika ZAV-a (Središnjeg ureda za međunarodno posredovanje i posredovanje kod zapošljavanja stručne radne snage)
 
1. Kratki pregled ponude ZAV-a: 
 
1.1 Poslovna orijentacija 
 
1.2 Grupne radionice 
 
1.3 Individualno savjetovanje 
 
1.4 Radionice za roditelje 
 
1.1 Poslovna orijentacija: 
 
Za učenike od drugog razreda srednje škole
Informacije o: 
 
- o njemačkom sustavu obrazovanja 
 
- o odabiru zanimanja kao procesu 
 
- o različitim poslovnim mogućnostima nakon škole 
 
- o izboru studija 
 
- o dualnom obrazovanju i školskom obrazovanju u Njemačkoj 
 
- o traženju mjesta za praksu i sastavljanju molbi 
 
- o mogućnostima kombiniranja škole i posla ili studija i posla 
 
- o ponudama na internetu i u medijima

1.2 Grupne radionice ovisno o interesu:
 
- za učenike i učenice, a na zahtjev i za profesore 
 
- predavanja koja su vezana uz temu, grupno savjetovanje – primjerice 
 
 za različite studijske smjerove, branše... 
 
- izrada detaljnih strategija za studij ili praksu 
 
- informacije o selekcijskim postupcima za studijske smjerove ili mjesta  za praksu 
 
1.3 Individualno savjetovanje za učenike i učenice: 
 
- razrada individualnih interesa, prednosti i sposobnosti kao pomoć u donošenju odluka 
 
- informacije o njemačkom sustavu školovanja 
 
- izrada individualnih planova o izboru zanimanja ili studija 
 
- individualna potpora u izradi prijava za posao
 
1.4 Radionice za roditelje – uz vrijeme i mjesto za individualna pitanja 
 
- za poslovnu orijentaciju 
 
- o ulozi roditelja kod odabira studija ili zanimanja – sa savjetima za 
 
 potporu i savjetovanje koje mogu pružiti roditelji 
 
- o njemačkom sustavu obrazovanja 
 
- o izboru studija – mogućnosti, uvjeti i postupci upisa 
 
- o dualnom obrazovanju i školskom obrazovanju u Njemačkoj i 
 
 strategijama traženja i prijavljivanja 
 
- o alternativnim mogućnostima nakon škole
 
Izdavač: 
 
Savezna agencija za rad 
 
Središnji ured za međunarodno posredovanje i posredovanje kod 
 
zapošljavanja stručne radne snage (ZAV) 
 
Međunarodna služba za osoblje 
 
www.zav.de 
 
kolovoz 2014.
 
Prezentacije ZAV-a održati će se na našoj školi na proljeće 2015.
Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik je 2010. godine postala član inicijative „Škole- partneri budućnosti“ Savezne Republike Njemačke i time se uvrstila u red od 1500 škola diljem svijeta.

Koje je značenje ove inicijative?

Više na www.auslandsschulwesen.de i www.pasch-net.de

Povodom izbora SR Njemačke za nestalnog člana Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda sa Stalnim predstavnikom Njemačke u tom gremiju Dr. Peterom Wittig razgovarala je Janet Schayan iz magazina deutschland.de 6/2010.

U odgovornosti za svjetski mir

Razgovor s Peterom Wittig, stalnim predstavnikom Njemačke pri Ujedinjenim narodima o ulozi Njemačke kao nestalnog člana Vijeća sigurnosti i o ciljevima reforme ovog gremija.

Gospodine veleposlaniče, Njemačka je izabrana sredinom listopada kao nova nestalna članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda. Tome je prethodilo intenzivno lobiranje. S kojim je argumentima, po Vašem mišljenju, Njemačka mogla biti tako uvjerljiva?

Mi smo lobirali s našim prednostima i našim jakim stranama: mjerljivim i priznatim njemačkim doprinosom miru i sigurnosti u svijetu, našim održivim i sadržajnim angažmanom u međunarodnom razvitku i našom predvodničkom ulogom u klimatskoj politici. I za to smo dobili također veliku podršku.

To znači da ste se Vi sami unaprijed susreli sa skoro svakim od 191 veleposlanika u Ujedinjenim narodima, s njima razgovarali. Diplomatski maraton...

Praktično razgovarao sam sa svim ovdašnjim veleposlanicima u Ujedinjenim narodima. Međutim kampanja za pripremu ovih izbora trajala je više godina. Kroz to vrijeme lobirali smo za naše smjernice kroz puno različitih razgovora – u dotičnim zemljama, ovdje u New Yorku, ali i kroz direktne kontakte na visokoj političkoj razini. Pri tom je za nas bilo veoma važno što smo mogli posegnuti za širokom svjetskom mrežom naših stranih predstavništava: To nam nije omogućilo samo direktne pristupe dotičnim donosiocima odluka na licu mjesta. Time je također vjerodostojno naglašena i odgovornost koju jedna zemlja naše veličine i našeg značenja ima za globalna iskušenja našeg vremena.

Reforma Ujedinjenih naroda je tema već puno godina. Kako će Njemačka iskoristiti svoje članstvo u Vijeću sigurnosti da intenzivira reformska nastojanja?

U nadolazećom godini će za stolom Vijeća sigurnosti sjedati – osim stalnih članica – pored Njemačke i regionalne sile Brazil, Indija, Južna Afrika i Nigerija, koje sve od reda, a na temelju svog regionalnog značaja, važe kao kandidati za mjesto u nekom reformiranom Vijeću sigurnosti. Svjetska zajednica će veoma pažljivo promatrati koje će učinke na rad i refleksiju Vijeća sigurnosti imati ova struktura Vijeća. Mi smo mišljenja da bi jedna uspješna suradnja kroz slijedeće dvije godine bila dobar znak za to, da povezivanje svih kontinenata bude na korist svih država-članica Ujedinjenih naroda – uostalom ovom cilju i služe naša reformska nastojanja.

Dugoročno gledano Njemačkoj bi bilo važno i stalno članstvo u Vijeću sigurnosti – otprilike u obliku sjedišta za Europsku uniju. Zašto je to tako važno?

Iz našeg kuta gledanja sastav Vijeća sigurnosti odražava geopolitičku stvarnost iz godine 1945 – a ne sadašnju. Afrika, Latinska Amerika i Azija su isto tako malo zastupljene kao i one zemlje koje poslije SAD-a financijski najviše doprinose Ujedinjenim narodima, naime Japan i Njemačka. Vijeće sigurnosti stoji u središtu svih nastojanja za održanjem svjetskog mira. Mi moramo izbjeći svaki rizik koji bi Vijeće sigurnosti ugrozio u ovoj ulozi, te bi ga stoga morali prilagoditi političkim odnosima današnjeg svijeta. Mi ne možemo imati interes od toga , da dođe do asimetrije u „Global Govenance“: ovdje novi grupni formati kao G20 – tamo statični odnosi insitucionalnog multilateralizma Ujedinjenih naroda. Bilo bi pogrešno svesti naš zahtjev za reformom Vijeća sigurnosti samo na želju za stalnim članstvom u njemu.

Koje će slijedeće teme intenzivirati Njemačka za vrijeme svog dvogodišnjeg članstva u najvažnijen gremiju zajednice država?

Vijeće sigurnosti je najodgovornije za čuvanje mira u svijetu i međunarodne sigurnosti. Kao nestalna članica Njemačka će doprinijeti ovoj primarnoj zadaći i podržati Vijeće sigurnosti u svojoj ulozi instrumenta reguliranja kriza i prevencije istih. Ali radi se o mnogo važnijem: Mi smo mišljenja, da Vijeće sigurnosti mora isto tako sveobuhvatno sagledati uzroke sukoba. I stoga će se težište naše vanjske politike – prevencija kriza, konsolidac ija mira, borba protiv terorizma i klimatska politika – ogledavati u našem radu u Vijeću sigurnosti. Uz to intenzivnije ćemo se brinuti o zaštiti djece na područjima oružanih sukoba. Jer upravo su djeca ona koja tu najviše pate – i koja su najviše izložena konfliktima na koja uopće nemaju utjecaja.

Rad Ujedinjenih naroda za mnoge ljude je zapravo abstrakcija. Što Vas sasvim osobno faszinira na zadatku Stalnog predstavnika Njemačke pri Ujedinjenim narodima?

Posao je izrazito zanimljiv – ali i veoma zahtjevan: Ovdje se je potrebno kretati kroz jedan široki spektar tema. A ono što me posebno dojmi: Ovdje se radi i živi kao u jednom mikrokozmosu, koji objedinjuje sve zemlje, religije i kulture – upravo preko toga može rasti međusobno razumijevanje za neki drugi način mišljenja.


Popis udžbenika

Popis udžbenika  za školsku godinu 2019./2020. nalazi se na poveznici UDŽBENICI

IZMJENE U RASPOREDU
Natječaji za radna mjesta
OBILJEŽAVANJE
Kalendar
« Studeni 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Za razrednike
OBRASCI

 

www.postani-student.hr
www.ncvvo.hr
www.asoo.hr
www.azoo.hr
www.mzos.hr
www.tzdubrovnik.hr
www.visitdubrovnik.hr
www.bestindubrovnik.com
www.mvp.hr
www.dhmz.htnet.hr
www.zuts.hr
www.htz.hr
 
www.mint.hr
 
 

 

CMS za škole logo
Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik / Župska 2, HR-20000 Dubrovnik / www.ss-turisticka-ugostiteljska-du.skole.hr / ravnatelj@skole.hr
preskoči na navigaciju